Д-р Орлин Колев: Кандидат-депутат не може да бъде задържан до произнасяне на резултатите

share

До 5 години затвор грозят Джейхан Ибрямов, а имунитетът му беше свален.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 179

"Досега, ако разгледаме последните искания на главния прокурор до Народното събрание за снемане на депутатски имунитет на някой от народните представители, за които има информация и достатъчно основания, че може да се съмняваме за извършено престъпление, практиката показва, че самият народен представител дава съгласие за сваляне на имунитета, а ако не пожелае, Народното събрание го прави с решение", каза конституционалистът д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

По последна информация Джейхан Ибрямов е задържан за 72 часа и има повдигнато обвинение за търговия с влияние.

"Изборният кодекс казва, че след момента на регистрация до момента на произнасяне на резултатите не може да се задържа кандидат за народен представител, и срещу него не може да бъде повдигнато обвинение. Изключение в Алинея 2 е уредено тогава когато кандидатът за народен представител бъде заварен да извършва престъпление от общ характер. Тогава не се изисква разрешение от ЦИК", допълни д-р Колев в ефира Bulgaria ON AIR.

Джейхан Ибрямов е задържан под стража за 72 часа

"Трябва да обясним, че този, към когото е насочена наказателната репресия, вече е обявен за престъпник. Няма влязло в сила съдебно решение. Мярката му може да бъде удължена, тогава минаваме от пределите на конституционното право в наказателното процесуално право. Когато говорим за престъпление, което против политическите права на гражданите, доказването не е толкова лесно. Но хипотетично да кажем, че това за парите, което е известно, е така и тези пари са за закупуване на гласове, или нещо друго, тогава следва това да се докаже или чрез свидетели, или чрез използване на СРС-та", коментира конституционалистът.

А по думите му ВСС до момента действа спрямо закона.

"Не зная какви са детайлите по процедурата за избора на главен прокурор, но със сигурност действията на ВСС са законосъобразни. В държавата няма власт, която може да спре процедурата, освен самият Висш съдебен съвет. Трябва и политиците да намерят общ език и да сменят състава на ВСС, да предприемат необходимите действия за промяна в закона за съдебната власт. При сегашната ротация президентът ще трябва да назначи двама конституционни съдии", подчерта д-р Орлин Колев.

Самият той подкрепя старата Конституция.

"Адвокатската гилдия е тази, която най-малко се пази от закона. Тя е свободна, всеки може да се впише, разбира се, ако мине пресяването. Там се пазят интересите на гражданите", категоричен е д-р Колев.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 179

Водещи новини

Още новини