След щурма в президентството прокуратурата и ДАР са на съд за 1 млн. лв.

pixabay
share

Зрелищната акция на прокуратурата в президентството през юли 2020 г. е довела до дела за обезщетение срещу прокуратурата и Държавна агенция "Разузнаване", съобщава в свое разследване „Сега”.

Делата срещу произволите на прокуратурата и ДАР възлизат на 1 милион лева, които ще трябва да платят българските данъкоплатци.

"Сега" се запозна с исковете срещу двете институции, всеки от които е за 500 000 лв., т.е. общо 1 млн. лв. Засега искът срещу ДАР е заведен само частично - за 100 000 лв. Но ако съдът признае претенциите, ще може да се води дело и за пълната сума.

От прокуратурата се търси цялата сума.

Двете дела са заведени от П.В. - бивш служител на разузнаването, който беше обвинен по делото, което прокуратурата опита да внесе в съда след акцията.

В крайна сметка обаче делото беше върнато на прокуратурата от съда, а тя го прекрати през април 2024 г. Новоназначеният военен прокурор приема, че показанията на свидетелите са "нелогични, вътрешно противоречиви и изолирани от доказателствената съвкупност" и няма престъпление.

Така и П.В. получи правото да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Делата по ЗОДОВ срещу прокуратурата не са рядкост, но процесът срещу ДАР ще е по-скоро прецедент.

/със съкращение/

Водещи новини

Още новини