Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Президентът не е направил никакви нарушения на законите, наблюдаваме политически акции срещу него

  • 30 май 2023 16:26

  • 2874
  • 0
Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Президентът не е направил никакви нарушения на законите, наблюдаваме политически акции срещу него
© бнт

Нарушил ли е президентът Конституцията или законите и защо от ПП-ДБ са недоволни от държавния глава? Има ли риск след последните скандали в политиката всеки да започне да си казва "всички са маскари" и избирателната активност да падне още повече? Разговарям с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и от следващата година, та досега е преподавател там. От 1995 г. до 2006 г. е бил член и зам.- председател в няколко поредни състава на ЦИК. Бил е конституционен съдия от 2006 до 2015 г., също така и представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ. Той е ръководител на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

Аз съм категоричен, че няма никакво основание да се скача срещу президента и да се критикуват неговите действия, тъй като той изпълни своето конституционно задължение и връчи вторият проучвателен мандат така както повелява Конституцията. Това, че е изразил свое политическо мнение, смятам, че щеше да е учудващо да не изрази такова становище на фона на изтеклите записи с разговорите, които се водят в една политическа партия. От тях става ясно, че някои имали намерение да не зачитат законите и стига да се доберели до властта, щели да правят каквото си искат с тази власт!

Президентът не може да игнорира тези намерения, чрез заявки за неподчинение на нормите и законите за политически своеволия и чистки, демонстрирани в дебатите във въпросния партиен орган.

Критикуват го, че не бил публикувал в днешния брой на Държавен вестник т.нар. "Крумови закони", но и това е буря в чаша вода - ще ги публикува след три дни в петъчния брой и в това няма никаква драма. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на трябва да публикува в 15-дневен срок от приемането на който и да е закон, освен, ако не наложи вето. Така че сега той действа в рамките на законния срок и не виждам никаква драма.
Президентът не е направил никакви нарушения. Всичко, което наблюдаваме са политически акции срещу него. Всеки има право да отстоява свои позиции на протести, които са разрешени по Конституция и няма нищо лошо в това. Една жълтопаветна политическа формация тренира години наред това, няма лошо да го прави и сега.

Аз съм против това държавата да се управлява със скандали, записи, караници,

но всъщност тези последните се оказаха автентични и предават точната картина на състояло се събитие и истинските намерения на една партия, свързани с упражняване на държавната власт. Така че народът трябва да проумее ясно за кого гласува и какво ще получи в резултат на своя избор. Не виждам нищо лошо във всичко това. Важно е избирателите у нас малко да се ограмотят и да решават въпросите със средствата на демокрацията, т.е. чрез избори. Като гласуват по един и същ начин, ще получават повече от същото. Правилата на демокрацията са прости и ясни.

Проблемът идва от това, че онези, които искат да управляват държавата, не желаят да имат опозиция. Никой да не се противопоставя и на най-безумните и противозаконни идеи и действия от тяхна страна. Да, ама не, не може така и не става по този начин.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2874 0

Свързани новини

Водещи новини