Прокуратурата с последна информация за инцидента с кърджалийските сватбари

Gettyimages (архив)
share

Тримата задържани в полицейския арест по досъдебното производство за причинени средни телесни повреди при вчерашния инцидент в сватбена зала в Кърджали, ще бъдат освободени  след изтичане на 24-часовото задържане.

Това заяви говорителят на Районната прокуратура в Кърджали Петя Чотрова, цитирана от БТА. Тя уточни, че работният текст, по който е образувано делото, е за леко наказуемо непредпазливо деяние, което не предполага към този момент да се искат постоянни мерки за неотклонение.  

Предстои назначаване на съдебно – медицински експертизи  за установяване на механизма и вида на причинените телесни повреди, както и съдебно – технически експертизи, които да изяснят има ли нарушения на строителните правила и норми при проектиране и изграждане на сградата или при стопанисването и поддържането на имота.

Районната прокуратура  в Кърджали наблюдава досъдебно производство, образувано на 5 август във връзка с паднал окачен таван от гипсокартон в сватбен салон в покрайнините на града, посочи прокурор Чотрова. Тя допълни, че  вследствие на настъпилия инцидент, медицинска помощ в лечебно заведение са потърсили около 20 души, от които трима са настанени за лечение. Към момента е установено, че двама са с причинени средни телесни повреди  - счупена длан на ръка и счупен глезен, според говорителя на държавното обвинение. 

Таван затисна сватбари в Кърджали, има пострадали

Предстои извършване на повторен оглед на местопроизшествието, тъй като вчера метеорологичните условия не са били достатъчно благоприятни, уточни прокурорът. Ще се разпитат свидетели, присъствали на инцидента и длъжностни лица. Предстои назначаване на съдебно-технически експертизи със  събиране и изискване на цялата документация, свързана с проектирането, изпълнението на строежа на сградата, за да се установи има ли извършени нарушения в тази връзка от конкретни длъжностни лица – възложители, изпълнители, строителен надзор и всички други участници в процеса, заяви  Петя Чотрова. Тя посочи, че досега няма привлечени лица към наказателна отговорност, но за 24 часа по закона на МВР са задържани двама мъже и една жена, собственици и управители на дружеството, което стопанисва и е собственик на сватбената зала. В отговор на журналистически въпрос, прокурор Чотрова уточни, че преди да се извърши повторен оглед, не може да се каже дали покривът на сградата е бил компрометиран.

Тримата задържани ще бъдат освободени, докато не се събрат достатъчно доказателства, за да привлечем конкретни лица, допълни прокурорът. Строител на сградата е дружество, чието седалище е в София, според информация от прокуратурата.

Водещи новини

Още новини