Румен Ненков: Настоящият състав на ВСС може и трябва да стартира процедура за избора на нов главен прокурор

Нова нюз
share

Настоящият състав на ВСС може и трябва да стартира процедура за избора на нов главен прокурор. Това обясни  в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„Прие се едно решение на КС, което не подкрепям. Когато Народното събрание бездейства и не избира нови лица с изтекъл мандат старите титуляри продължават да изпълняват функциите си”, поясни той. 

Ненков коментира и решението на Конституционния съд за промените в Конституцията.

„Когато всички са недоволни от едно решение, то е правилно. В този случай искам да защитя Конституционния съд. И тези, които оспориха промените в Конституцията, така и тези, които ги приеха , са недоволни от решението на съда. Смятам, че съдиите достойно изпълниха своя професионален дълг и са обект на неоснователни критики от хора, които нямат демократично мислене и не разбират от разделение на властите”, поясни той.

Доц. Киселова за решението на Конституционния съд: Победата не е пълна

На въпрос смята ли че новоизбраната част на професионалната квота трябва да встъпи в длъжност и със старите от политическата квота да изберат новия главен прокурор и новия председател на ВАС, той отговори следното:

„Не може да има съчетание между двете квоти. Всякакви опити да се промени това статукво ще бъдат прерязани от КС, тъй като ще има произнасяне по съответни въпроси. Смятам, че тези разпоредби не противоречат на Конституцията. Създаде се практика, която е вредна за обществения имидж на президента. Той селектира някакви експреси, които се превръщат в политици, правят партии и навлизат в реалната политика".

Водещи новини

Още новини