Радомир Чолаков: Великото народно събрание е атомна бомба

Булфото архив
share

Има няколко добри новини в решението на Конституционния съд относно съдебната реформа – то е много прецизно, КС с хирургическа прецизност отстрани текстове, които не са добри, а остави други. Това заяви в предаването „Стълбището“ по Дарик бившият депутат от ГЕРБ и юрист Радомир Чолаков.

 Той подчерта, че съдебна реформа ще има и това било и желанието на партия ГЕРБ.

„Конституционният съд каза „не така“, „не е това начинът“, допълни той.

Относно свикването на Велико Народно събрание, Чолаков алармира:

„Великото народно събрание е ядрената опция в българското право и политика. Това е атомната бомба, която знаем, че съществува, но никога не се използва. Най-настойчиво предупреждавам всички да не използват думата „велико народно събрание“, защото в него ще са същите партии, умножени по две. Същата политическа ситуация без мандат и аз не мога и не искам да си представя какви сделки и компромиси могат да се правят в едно велико народно събрание. Бог да пази България, казвам ви.“

Адв. Емил Георгиев: Големият проблем е, че Великото народно събрание може абсолютно всичко

Въпросът не се свежда до това да махнем главния прокурор, каза Чолаков в коментар за решението на КС.

Според него стоят по-важни проблеми, с решаването на които действително да се реформира съдебната система, така че пряко да се усети от обществото.

„Решенията в КС се взимат със 7 гласа. Съдия Атанасова е постъпила принципно, нейната линия е последователна. Укоримо ли е, че тя подкрепи измененията? Значи тя е от „наш'те“, тя ги е подкрепила. ПП-ДБ знаеха, че тя ще подкрепи измененията в Конституцията.“

Не може, например, прокуратурата да пише година и половина обвинителен акт за катастрофа, като тази, при която загина журналистът Милен Цветков, нещо, което стана пред очите на всички ни, заяви юристът, който бе председател на комисията по конституционни въпроси в предишния парламент, приел шестата поправка в Основния закон.

Водещи новини

Още новини