6 г. след катастрофата край Своге: Свидетели не помнят случилото се

Булфото
share

Шест години след фаталната катастрофа край Своге, Софийският окръжен съд изслуша разказите на част от оцелелите. Част от тях помнят случилото се детайлно, други частично, а трети вече нямат спомени.

Катастрофата стана на 25 август 2018 г. Тогава автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от Световрачене, техни близки и приятели, излезе от пътя и падна в дере.

При инцидента загинаха 20 души, а случаят доведе до оставки в изпълнителната власт - оставки подадоха регионалният, вътрешният и транспортният министри.

Обвиняемите за трагичния инцидент са шестима - шофьорът, който карал с 13 км/ч над ограничението и петима пътни експерти, отговаряли за качеството на пътя в злополучния участък.

Четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Пред съда в сряда пострадалите обясниха, че пътуването и обстановката в автобуса преди катастрофата били нормални, предава Дарик.

Една от пострадалите е Лидия Филипова. Возила се на четвъртия ред седалки от страната на шофьора. Преди катастрофата усетила, че гумата на автобуса предрусала, след което последвало падането в дерето. Не е губила съзнание. Първи на помощ се притекли пожарникари. Подканили, който може сам да излезе от катастрофиралия автобус - да го стори. Така направила и Лидия, след което я откарали полицаи. Пострадалата помни, че през деня валял дъжд. От това се интересуваше и защитата на обвиняемия шофьор адв. Христо Ботев, който обясни:

“Понеже прокуратурата твърди в обвинителния акт, че дъждът вече е бил спрял преди катастрофата, аз това исках да се установи, че и тогава е продължавало да вали и то не съвсем ръмене. По пътното платно, както каза едната свидетелка, имало течаща вода, което е от значение за механизма за настъпване на произшествието.”

Защитникът уточни, че ключова за хода на делото щяла да бъде авто-техническата експертиза.

“Единствено компетентни експерти могат да дадат заключение защо и как се е случило. Със свидетелски показания просто събираме данни, които да им предоставим, ако до този момент не са ги знаели, с което да дадат своето заключение”, заяви адв. Ботев.

Делото продължава през есента, когато предстоят разпити на още десетки свидетели.

Водещи новини

Още новини