Пуснаха без обвинение охранителите на пловдивската болница, където почина чужденец

Булфото (архив)
share

Освободиха без обвинение охранителите на пловдивската болница „Свети Георги“, които повалиха на земята пациент на лечебното заведение, който часове по-късно издъхна. Мъжът е британски гражданин. Той се бил държал арогантно и е бил в нетрезво състояние, обясниха тази сутрин от болницата. Частната охранителната фирма излезе с позиция пред Нова телевизия, че служителите са действали  професионално.

Британският гражданин е на 68-години. Докаран е с линейка в Спешното отделение на болницата.

„Употребил е сериозно количество алкохол в жилище в Пловдив. След падане от собствен ръст контузва главата си и с оплаквания от главоболие, екип на Центъра за спешна медицинска помощ го транспортира до Спешен хирургичен кабинет. Пациентът е бил в стабилно общо състояние с добри показатели”, каза доц. д-р Кирил Атлиев - началник на „Спешно отделение“ УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив.

След прегледи и изследвания дежурните хирурзи преценили, че състоянието му не изисква да бъде хоспитализиран. Въпреки това му е предложена хоспитализация, която той отказва и след два часа напуска спешния хирургичен кабинет, уточни доц. Атлиев. 

От прокуратурата с първа информация за починалия в пловдивска болница след намеса на охраната британец

По данни на разследващите британецът остава пред болницата и настоява отново да бъде прегледан. Така се стига до конфликтната ситуация с охранителите. След блъскането и падането на земята е приет повторно. Второто постъпване в болница е за да бъде изчистен организма му в Клиниката по токсикология.  

"Той е приет не заради това, че значително му се е изменило общото състояние в аспект да се усложни и утежни, а той е приет, защото е изпуснал тазовите резервоари, за да може да бъде изчистен. След което е транспортиран с наш екип до Клиниката по токсикология”, обясни д-р Атлиев.

Там няколко часа по-късно британският гражданин умира. Докторите отричат да има лекарска грешка и подценяване на състоянието.  „Ни най-малко нямам такова съмнение от това, което видях, от това което е направено”, каза началникът на Спешното отделение.

В болницата тече вътрешна проверка с разпит на лекари и преглед на документация. От охранителната фирма заявиха, че са действали професионално, дори повикали полиция, която си тръгнала, защото случаят не бил за тях.

„При пристигането нашите охранители установяват лице в явно нетрезво състояние и в лош външен вид, което да лежи на земята на около 20 метра от входа на болницата. То се е държало арогантно, използвайки нецензурни думи на английски език. При опит да не бъде допуснато вътре, след съприкосновение с наш служител и под влияние на алкохол губи равновесие и пада на земята, където остава да лежи”, гласи позицията на охранителната фирма.

Прокуратурата разследва вече дали е допусната лекарска грешка и дали агресията, проявена от охранителите е влошила състоянието на пациента.

Водещи новини

Още новини