Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Novini.bg
share

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) се удължава с 20 дни - до 7 май. Това съобщиха от Министерството на правосъдието (МП).

Промяната се налага вследствие на множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се изразяват становища, бележки и др. по законопроекта.

Основният фокус на новия ЗСВ е осигуряването на съответствие на законодателните изменения с промените в Конституцията – създаването на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и новото съотношение на квотите в тях; променените функции и правомощия на главния прокурор; измененията, свързани с Инспектората и др. Проектът предвижда също подобряване и ускоряване на конкурсните и атестационни процедури в съдебната власт, както и в командироването, припомнят от МП.

Министерството на правосъдието публикува за обсъждане нов Закон за съдебната власт

Първото обществено обсъждане по новите текстове бе на 26 март.

В новия Закон за съдебната власт се изпълняват конкретни препоръки от становищата на Венецианската комисия и от Доклада за върховенство на правото на ЕК, посочват още от ведомството.

Водещи новини

Още новини