Борислав Сарафов: Водим разговори с „Европол“ и партньорски служби за подпомагане на разследването за взрива срещу Иван Гешев

bulphoto (архив)
share

„Водим разговори с „Европол“ за подпомагане на нашето разследване. Такива разговори водим и с други европейски и не само европейски партньорски служби, с които можем да работим заедно по установяване на взрива, сила на детонацията, произход на взривното вещество.“ Това каза пред БТА заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод разследването на взрива, който избухна на 1 май до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

„Европол“ подкрепя разследвания, започнати от държави членки. Служителите на агенцията никога не арестуват граждани, нито започват разследвания, се посочва в официалната страница на службата. „Анализът е централен елемент от нашата дейност. Нашите анализатори на престъпността са сред най-добре обучените в Европа. Те подпомагат всекидневно разследвания на правоприлагащите органи на държавите членки чрез най-съвременни инструменти“, се казва в официалния сайт на „Европол“.

При инцидента, който се случи на 1 май с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, няма пострадали. Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. 

"Европол" ще разследва атентата срещу главния прокурор Иван Гешев

Вчера заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров заяви, че се работи по абсолютни всички версии - кои са физическите извършители и кои са лицата, евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н.

Той добави, че към момента МВР не е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента. Тодоров също така коментира, че към момента няма нито една готова експертиза, както и че процесът на разследване ще е дълъг.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Водещи новини

Още новини