Гешев за решението на КС: Върховенство на закона е спазване на Конституция, българско и европейско законодателство

Булфото (архив)
share

Върховенство на закона е спазване на Конституция, българско и европейско законодателство.

Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев, който коментира решението на Конституционния съд (КС), който не видя проблем при надзора за законност на прокуратурата. Ето какво още сподели главният прокурор: 

КС: Няма проблем прокуратурата да проверява незаконни действия

"Решението на КС доказва, че тезата за политическа целесъобразност, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности". 

От пресцентъра на прокуратурата също коментираха решението на КС на своята страница във Фейсбук:

"Днес, Конституционният съд с решение отхвърли искането на Министерския съвет на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за съдебната власт относно правомощията на прокуратурата по надзора за законност.  

В тази връзка защитаваната от представители на изпълнителната власт теза, че чрез упражняването на надзора за законност се надхвърлят конституционните правомощия на прокуратурата и в частност на главния прокурор, е несъстоятелна.

Прокуратурата на Република България ще продължи да изпълнява задълженията си в съответствие с Конституцията и законите на страната за защита на сигурността на българските граждани, и няма да позволи да бъде превърната в заложник за постигане на политически цели".

Водещи новини

Още новини