Гешев пред студенти в Бургас: Нужно е ускорено правораздаване, а не механично завишаване на наказанията

  • 20 април 2023 16:12

  • 374
  • 2
Гешев пред студенти в Бургас: Нужно е ускорено правораздаване, а не механично завишаване на наказанията
© ПРБ
Слушай новината Слушай новината

„Справедливост и наказателно правораздаване“ – това бе основната тема, по която главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във разговаря със студенти от специалностите „Право“ и „Публична администрация“ в Бургаския свободен университет, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

На срещата, която се проведе днес, 20.04.2023 г., присъстваха още говорителят на главния прокурор Сийка Милева, апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжните прокурори на Бургас, Сливен и Ямбол - Георги Чинев, Веселин Гангалов и Дойчин Дойчев. 

Гешев: Заплашват ме олигарси, мутри. Радостин Василев да се нареди на опашка

Всеобщо е мнението, че справедливо е това, което урежда законът, но когато той изостава от съвременните обществени отношения, няма как да се осигури справедливостта, която гражданите очакват, каза Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Той посочи три групи проблеми в наказателното правораздаване – остарялото законодателство, недостатъчно стабилния механизъм за понасяне на дисциплинарна отговорност от магистратите и законовата възможност два еднакви казуса да бъдат решени по два различни начина, което води до разнопосочна практика. 

„Наказателното правораздаване се нуждае от реформа с цел ускоряване на наказателния процес и достигане до резултат, който българските граждани очакват. А не реформа в кавички, която не премахва пречките пред правораздаването, а засилва чувството за несправедливост“, каза Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Главният прокурор обясни, че не може да се вменява вина единствено на съдебната система и на магистратите за това, че резултатите от правораздаването не отговарят на обществените очаквания.

„Проблемите в наказателното правораздаване съзнателно не се решават от политическата класа дълго време. За съжаление в последните години законодателните идеи изхождат от хора, които нямат представа от законодателство, от процедури“, добави Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

На въпрос как ще коментира т.нар. съдебната реформа и идеята за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, която се обсъжда в няколко Народни събрания, главният прокурор отговори: „Съдебната реформа“ се използва за овладяване на прокуратурата и съдебната власт и за преформатиране на политическия и икономическия живот. Това не е реформа“, коментира Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Главният прокурор подчерта, че борбата с корупцията зависи от комплекс фактори - законодателство, работеща съдебна, законодателна и изпълнителна власт, дори народопсихология. „Видимата част – битовата корупция, като негативен ефект за обществото е много по-слаба от т.нар. „корупция по високите етажи“, обясни Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

В отговор на въпрос какви трябва да са адекватните мерки срещу домашното насилие и дали са нужни по-високи наказания, главният прокурор посочи, че механичното завишаване на наказанията за който и да е тип престъпления не е решение. „Видът на наказанието е решаващият фактор, за да се постигне превенция, всички промени в закона обаче са въпрос на политическа воля“, коментира той.

Главният прокурор посъветва студентите да работят с идея за страната си, за колектив, за общност. „България е красива, с многовековна история. Обичайте я“, обърна се той към младежите. В знак на уважение и благодарност за срещата главният прокурор подари икона на проф. д-р Петко Чобанов, президент на Бургаския свободен университет. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.21 | 06:37

2
КАСКЕТА БЕШЕ В БУРГАС ЗА ДА УРЕДИ НИСКИ ПРИСЪДИ ЗА УБИИЦИТЕ НА ДВАМАТА ПОЛИЦАИ!
Емѝ...

2023.04.20 | 16:30

1
Аве, каскет, по колко пъти връщат делата на неграмотните прокypори, дето уж ги надзираваш да работят качествено? Кво стана с делото за течовете на данни от НАП? Кво стана с делото за нексо-импексо? Кво стана с намагнитените - vladi goranov, руската агентура?

Добави коментар

Водещи новини