Съветът за криминологични изследвания проведе заседание

МП
share

Съветът за криминологични изследвания, председателстван от министъра на правосъдието Крум Зарков определи днес екипите, които ще проведат изследвания върху престъпленията по автомобилния транспорт, по т.нар. каналджийство и трафика на хора. Трите екипа ще са петчленни, с участието на учени, криминолози, съдии, прокурори, експерти от МВР, статистици, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Доц. д-р Екатерина Салкова, ръководител на секция „Наказателноправни науки“ в Институт за държавата и правото при БАН ще ръководи изследванията свързани с престъпленията по транспорта. Доц. д-р Ралица Илкова, преподавател в катедра „Назателноправни науки“ на СУ „Св. Климент Охридски“, ще е ръководител на екипа, който ще работи за превенция на престъпленията, свързани с незаконно превеждане и преминаване през границата. Доц. д-р Нина Белова, криминолог, дългогодишен преподавател в Академията на МВР и в СУ, ще ръководи работата по изследвани, свързани с трафика на хора.

С определянето на екипите стартира практическата дейност на Съвета, създаден сега, след години прекъсване, като експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. Възобновяването на неговата дейност е сред основни приоритети, обявени от министър Зарков. А дейността му е знакова за държавната ангажираност с целия кръг от проблеми на престъпността – от причините, които я пораждат, до адекватните санкции. 

Създава се Съвет за криминологични изследвания

В края на миналата година членовете на Съвета, в който участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата и др, единодушно се спряха на три основни теми за изследвания, които бяха включени в годишната програма за 2023 г.

- Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност;

- Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона);

- Тенденции и превенция на трафика на хора.

На следващото заседание на Съвета ръководителите на екипи ще представят методиките за конкретните изследвания.

Водещи новини

Още новини