Крум Зарков направи символична първа копка, с която започна изграждането на нов затвор

  • 19 декември 2022 12:34

  • 579
  • 4
Крум Зарков направи символична първа копка, с която започна изграждането на нов затвор
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо направи символична първа копка, с която започна изграждането на нов затвор, свързан с учебен център, в района на сегашното затворническо общежитие в с. Самораново, община Дупница.

,,Много съм щастлив, че днес се осъществява първата копка на нов затвор в България, нещо което не се е случвало през последните 60 години и нещо, за което много министри преди мен са се трудили. Това е важно да се случи за цялата система на правосъдието, важно е и за всички хора, които не попадат в затворите, защото България е с изключително голяма степен на рецидив", посочи министърът и допълни, че качествената работа вътре в затвора е важна за сигурността за всички, които са отвън.

,,Това събитие ще се отрази на целия район, защото ще бъдат създадени повече от 90 работни места, ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет. Ще има и производствени бази, които ще допринесат за икономическото развитие в района", каза още министър Зарков. Той посочи, че се надява до 13-14 месеца обектът да бъде построен.

Започва строежът на новия затвор в село Самораново

Министър Зарков посочи, че има уверение от министъра на регионалното развитие за навременно изграждане на необходимия водопровод за село Самораново във връзка с опасенията на местните хора, че затворът ще застраши водоподаването на жителите на селото. Министър Зарков увери, че няма причини и за притеснение по отношение на сигурността на хората в района.

,,Затворът ще бъде много модерен и максимално защитен'', увери министърът.

Гости на откриването бяха бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, настоящият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също е бивш правосъден министър. Присъстваха също заместник омбудсманът Елена Чернева, директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов, гости от Норвегия.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.

Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 души, лишени от свобода.
Водосвет извърши Белоградчишкият епископ Поликарп.

В проекта на затвор е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития.

Ще бъде изградено и "преходно отделение" - съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиденият социален център ще предостави възможност публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода, посочиха още от Министерството на правосъдието.

В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност. По този начин ще се създадат и предпоставки за сътрудничество с местни работодатели и други заинтересовани страни по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството.

Последвайте канала на

Владимир Василев
579 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.12.20 | 02:20

4
закриването на училища води до откриване на затвори .....
Аман от идиотите

2022.12.19 | 12:46

3
Символично да влезе като първо обитател на заведението!!!
Слава на РУССИА!! РУССИА ВПЕРДЕ!

2022.12.19 | 12:46

2
прави си жилище

2022.12.19 | 12:45

1
СЪС ЗДРАВЕ ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО!

Добави коментар

Водещи новини