Правозащитник: Цветанов поръча отстраняването на Мирослава Тодорова

share

Има сериозни основания да се предполага че Цветан Цветанов е направил политическа поръчка за отстраняването на съдия Мирослава Тодорова. Тя е един от най-натоварените съдии - през 2010г тя е имала 218 дела, а през 2011г- 309 дела, заяви пред БТВ председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Досега ВСС му правеше услуги и мисля, че имаше уговорка да се изпълняват подобни поръчки, каза правозащитникът.

Той намекна, че е имало и твърдения, че Цветанов държи членовете на ВСС с определени компромати. Какви са тези двойни стандарти при предишни дисциплинарни производства срещу магистрати близки до правителството, попита Кънев. Той припомни, че приятелката на Цветан Цветанов Владимира Янева беше наказана със забележка за забавянето на 42 дела.

Бойко Борисов винаги играе ролята на доброто ченге – така Кънев обясни изказването на премиера, че решението за уволнението на Тодорова е провокация преди излизането на доклада за напредъка на страната от ЕК. Премиерът толерира ситуацията във ВСС от три години и изведнъж да каже, че го саботират не е нормално, убеден е Кънев. ВСС правеше услуги при назначението на близката до Цветанов съдийка Владимира Янева в СГС и председателят на ВАС Георги Колев, предположи Кънев. С решението на ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова на практика се казва, че магистратите трябва са послушни.

Водещи новини

Още новини