Скандал по делото "Октопод"

Булфото
share

До скандал в съдебната зала по делото "Октопод" се стигна след като един от основните свидетели Пламен Устинов беше изправен на очна ставка с други двама свидетели.

Последователно в два разговора с всеки един поотделно, Устинов коментираше дали му е предлагано да оттегли показанията си. На висок тон в пълната съдебна зала бяха дискутирани въпроси за това дали Устинов е бил воден на срещи с брата на Алексей Петров, дали са му били предлагани пари, или са били правени уговорки за хода на други дела. Стигна се дори дотам да бъдат уточнявани давани заеми от по 1000 лв. преди три години. В разправията бяха намесени имената на директора на ГДБОП Станимир Флоров, на президента Георги Първанов и политически сили.

В съда стана ясно, че специалните разузнавателни средства, на които се твърди, че е записан разговор между Алексей Петров и Пламен  Устинов, са пристигнали в съда на 27 юни.  До днес обаче никой не е информирал за това нито съдебния  състав, нито председателя на съда. Наличието на папката с  веществени доказателствени средства беше констатирано от  председателя на съдебния състав по средата на съдебното  заседание днес. Стана ясно още, че съдът не е изисквал такива
материали.

В началото на заседанието председателят на съдебния състав  Румяна Ченалова заяви, че по делото има приложена кореспонденция между Специализираната прокуратурата и ГДБОП по този въпрос.  С указания до следващото съдебно заседание Софийската  градска прокуратура да обоснове постъпването на папката  съдебният състав продължи спорната тема.  Малко по-рано обаче наблюдаващият прокурор Светлозар Костов заяви, че е виждал вече тази папка на бюрото на съда. Така до  този час не е ясно официално какви доказателствени средства от  разговори са пристигнали в съда.

Водещи новини

Още новини