Започна гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите

Novini.bg
share

Започна гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите.  Предпочелите да дадат вота си с хартиени бюлетини имат възможност да гласуват само в Съдебната палата в София. Право на участие в избора имат 435 следователи, от които 396 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Кандидатите са трима - Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на СГП, Наталия Василева и Петко Петков - следователи в Националната следствена служба.

Изборният ден продължава до 18:00 ч. За избран се счита този, който има 50 процента плюс един глас. Ако никой не събере толкова гласове, двамата кандидати с най-висок резултат отиват на балотаж. Той ще трябва да се проведе на 12 юли.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всичките те трябва да са юристи с най-малко 15-годишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и 11 - от органите на съдебната власт. Мандатът на избраните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

Водещи новини

Още новини