Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото

Булфото
share

Днешното заседание е насрочено с една точка - разглеждане за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Това заяви преди заседанието на ВСС министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

"Това изявление ми е трудно да го коментирам, в която и да е посока. Ако има неверни данни да бъдат индетифицирани и да се посочат. В рамките на правомощията ми е да съм в телевизията и да разяснявам тези", коментира изказване на Гешев от по-рано. 

Готова съм на дебат, отговори Надежда Йорданова. 

Гешев иронично преди ВСС: Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания

С отстраняването на главния прокурор ще решим това обстоятелство... България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, главен прокурор, който не застава зад полицейско насилие, отговори на въпрос Йорданова какво ще се промени в страната, ако Гешев бъде махнат от поста си.

На предишното си заседание съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и 3 частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо. Сред приетите за разглеждане по същество основания са изявлението на Гешев във връзка с полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 г., изявлението му, поставящо под съмнение случайното разпределение в съдебната система, както и бездействието по казуса "Осемте джуджета".

За отстраняване на главния прокурор са необходими минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на правосъдния министър.

По повод предстоящото окончателно приемане на промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираното правосъдие, Йорданова изрази увереност, че народните представители ще подкрепят най-добрите предложения.

Правосъдният министър коментира и отправената заплаха към обвинител от Специализираната прокуратура. "Заплахата към всеки магистрат е сериозен въпрос, подхождаме с тревога и вземаме мерки за гарантиране на тяхната безопасна и спокойна работа. В конкретния случай мерките са още по-засилени", каза тя.

Прокурорът, получил патрон в плик: Не се страхувам за себе си, а за близките си

Йорданова допълни, че на 26 януари ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова е изпратила писмо до министъра на правосъдието с притеснения относно получени заплахи по електронната поща към прокурори. Още в началото на февруари са проведени среща с Дирекция "Охрана" и са обсъдени конкретни мерки.

Правосъдният министър заяви, че се чувства уверена в законодателната инициатива на кабинета, за стабилността въпросът трябва да се отправи към министър-председателя. 

Водещи новини

Още новини