Джеймс Уорлик: Всички българи искат да видят работеща съдебна система

share

Мисля, че всички хора в България искат да видят съдебна система, която работи и води до справедливост, коментира днес във Варна след среща с председателя на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Дипломатът допълни, че ако повече хора можеха да видят това, което той е видял във Варна, щяха да имат повече доверие в съда. Уорлик подчерта, че е впечатлен от съдиите и изключителните резултати на Варненския окръжен съд. По думите му той е впечатлен, че съдът е решил около 7000 дела с 55 съдии и само три съдебни зали. Американският посланик каза, че по време на срещата се е запознал с някои от проблемите на съда. Председателят на съда коментира, че съдът има нужда от нова съдебна палата, за да се подобрят условията. Ванухи Аракелян обясни, че за миналата година 95 процента от делата, разгледани в наказателната колегия, са решени в тримесечен срок.

В отговор на въпрос увеличават ли се американските инвестиции в страната през първите пет месеца на годината дипломатът посочи, че няма конкретни цифри, но вижда все повече американски компании да проявяват интерес към инвестиции в България.

Водещи новини

Още новини