Маргарита Попова: Притеснявам се от избора на главен прокурор

булфото
share

"Аз бих казала, че малко ме притеснява този Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването "Животът и други неща", излъчено тази сутрин по БНТ.

Попова бе помолена да коментира последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които Правната парламентарна комисия одобри в сряда на второ четене в отсъствие на депутати от опозицията. Един от гласуваните текстове в него предвижда да се изтегли с няколко месеца изборът на нов главен прокурор, което ще направи възможно наследникът на Борис Велчев да бъде избран от сегашните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Попова напомни, че в проектозакона, изготвен от Министерството на правосъдието, не е имало предложение да се изтегля избора на главен прокурор за по-рано. Според нея, за подобно предложение би трябвало да има "много сериозни мотиви". Вицепрезидентът заяви още, че не е запозната с мотивите, които са довели до вкарването на такава поправка между първо и второ четене.

Попова коментира и другия актуален въпрос в съдебната реформа - за прекия избор на членовете на ВСС. Според нея няма никакви технически пречки това да се случи. И по сегашния метод може да се прави добър избор на членовете, стига да има желание за това, смята тя.

"Ние, ако желаем да избираме и правим избор с критерии, удовлетворителен за магистратската общност, можем да го направим и сега. Въпросът е кой стои по върховете и кой какво дирижира, намесва ли се или не се намесва политическият елит и как се случва всичко това", допълни Маргарита Попова.

Мандатът на сегашния главен прокурор Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013, а мандатът на ВСС - на 3 октомври т.г. За да може процедурата по избор на нов главен прокурор да бъде извършена от сегашния ВСС, депутатите от ГЕРБ решиха да изтеглят сроковете за номиниране и избор на новия главен обвинител, припомня Капитал.

Водещи новини

Още новини