Бивш конституционен съдия с коментар за казуса с гражданството на Кирил Петков

Нова Нюз
share

В случая колегите от правния екип на президента не са прави, защото делото все още има своя предмет. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Тези решения на съда действат не в бъдеще, а от момента, в който даден акт е обявен за противоконституционен. Ако към момента на назначаването му Кирил Петков е бил с двойно гражданство, остава да виси въпросът какво става с актовете, които е издавал до 16 септември, когато на това правителство беше прекратен мандатът, заяви проф. Киров.

Президентът с изненадващ ход за гражданството на Кирил Петков

Ако Конституционният съд приеме, че указът на президента за назначаването на Кирил Петков за министър е неконституционносъобразен, той става невалиден от момента на подписването му. Следователно Кирил Петков никога не е бил министър. Тогава ще стои въпросът за атакуване на тези актове пред Върховния административен съд, посочи бившият конституционен съдия.

Попитан дали, след като спецпрокуратурата обяви, че ще разследва казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър на икономиката, държавното обвинение ще поиска сваляне на имунитета на Кирил Петков, проф. Пламен Киров отбеляза, че всичко зависи от главния прокурор.

Спецпрокуратурата подхвана казуса с гражданството на Кирил Петков

Кирил Петков е регистриран като кандидат за народен представител и има имунитет, приравнен на такъв на депутат. По време на предизборната кампания имунитетът му може да бъде свален от Централната избирателна комисия, по искане на прокуратурата. Ако стане депутат, имунитетът му може да бъде свален от Народното събрание, по искане на прокуратурата, каза още проф. Киров.

Ако към момента на назначаването му Кирил Петков е бил с двойно гражданство, остава да виси въпросът какво става с актовете, които е издавал до 16 септември, когато на това правителство беше прекратен мандатът, заяви проф. Пламен Киров

Водещи новини

Още новини