Гешев: Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила

Bulphoto, архив
share

Да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза. Да, това е законно, но дали е морално - могат да си отговорят българските граждани. Така главният прокурор Иван Гешев коментира искането в 46-ия парламент за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Това беше прието само на първо четене, като времето за работа на Народното събрание не стигна промяната в закона да бъде окончателно финализирана. 

Гешев бе категоричен, че подобни промени в съдебната система не кореспондират с европейските ценности по никакъв начин. 

Той разкритикува и призивите да се иска оставката на действащ магистрат. 

Правосъдният министър: Главният прокурор вече се охранява от НСО

По друга тема - за охраняването му, Гешев коментира така:

„Дали съм защитен или не, това не касае българските граждани. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила”.

За новината, че е напуснал една от резидентциите в Бояна обвинител номер едно беше отново лаконичен:

„Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата".

"През следващите дни ще бъдат изнесени обобщени данни какви сигнали са подадени до прокуратурата от служебното правителство, кой от обвинителите работи по тях и на какъв етап са", каза главният прокурор Иван Гешев.

Той подчерта, че по тези преписки се работи, както по всички останали.

Гешев допълни, че има повече от 50 сигнала от парламентарната временна комисия, оглавявана от Мая Манолова. По думите му в прокуратурата са внесени и много сигнали срещу длъжностни лица от служебното правителство, както и от предишния кабинет.

Екоминистърът "умрял от срам" заради операцията със заседналия кораб

За разследването по случая със заседналия край Камен бряг кораб Гешев припомни, че това е ангажимент на прокуратурата в Добрич и посочи, че очаква да бъде изнесена информация през следващите дни. В отговор на въпрос той уточни, че преценката дали има основания за повдигане на обвинения към длъжностни лица заради забавянето около изтеглянето на плавателния съд е на наблюдаващия прокурор.

Днес главният прокурор откри в Албена българо-баварски семинар на тема „Данъчно-наказателно право – международни аспекти“, организиран от фондация „Ханс Зайдел“.

Иван Гешев приветства участниците като подчерта традиционно добрите отношения с магистратите от Германия. Той изрази увереност, че настоящата среща ще е от огромна полза за всеки един от участниците, тъй като установяването на лични контакти между тях без съмнение води до по-бързо и качествено решаване на казуси от взаимен интерес.

Прокуратурата, пресцентър

Гости на семинара са бившият ръководен министерски съветник в Баварското държавно министерство на правосъдието д-р Хелмут Палдер, заместник-посланикът на Федерална република Германия Щефан Рьокен, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. Представители на Прокуратурата на Република България, НСлС, ДАНС, МВР, Сметната палата, български и германски магистрати с професионален опит в сферата на данъчно-наказателното право също участват в събитието.

Програмата включва теми като междуведомствено сътрудничество и особености на трансграничните разследвания при преследване на данъчни закононарушения, обмяна на опит и обсъждане на практически случаи на престъпления по отношение на данъчно-наказателното право.

По темата - и в това видео:

Водещи новини

Още новини