Разбитата престъпна група за рекет и имотни измами в София била в тесни връзки с полицаи и ЧСИ

Булфото (архив)
share

Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха подробности по повод неутрализираната на 5 октомври 2020 г. в София организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами, лихварство.

Припомняме, че мащабната акция се проведе в множество столични квартали. 

21 станаха задържаните при спецакцията в София, петима се издирват

"Самото деяние е от изключително висок обществен интерес. На 5 октомври ГДБОП и Спецпрокуратурата неутрализираха организирана престъпна група по образувано досъдебно производство. Групата е действала от 2014 година - в кварталите Христо Ботев, Левски, Враждебна и Димитър Миленков. Проведени са общо 52 претърсвания и изземвания. В условията на неотложност са претърсени още 10 жилища", заяви прокурор Валентина Маджарова. 

Иззети са 3 луксозни автомобила. 42 лица са разпитани по разследването. 5 лица са с повдигнато обвинение. Обвиняемите са осъждани за различни престъпления, но и такива против личността - телесни и полови повреди. Част от петимата арестувани са осъждани и за закана за убийство. 

Гешев в кв. "Левски" заради спецакцията

Групата е създадена с цел получаване на пари от престъпна дейност - лихварство, наркотици, изнудване, имотни измами и набиране на жени с цел проституция. 

 

"Престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност. Участниците в групата са криминално проявени. Характерно за групата е, че двама са лидерите, но един е бил "мозъкът". Множество лица около групата са подкрепяли незаконната дейност - това са около 20 души. Всички те са били задържани, а по-късно станаха и свидетели. 43 са общо свидетелите, близки до групата, но и потърпевшите хора. Голяма част от тези хора изпитват страх", допълни още гл.комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП. 

Групата е разпространявала и кокаин, марихуана и амфетамини. Има данни за връзки с полицейски служители, както и за общи схеми за имотни измами с частни съдебни изпълнители. 

"Жертвите на престъпната група са много", коментира главният комисар, като призова и други свидетели или пострадали да се свържат с полицията. Мишените на групата са били хора, изпаднали в лошо социално състояние, роми и българи. 

Няма информация да е имало някой над арестуваните ромски барони Мето и Трайчо, както и за връзки с ключови престъпни групи в София. 

На 5 октомври е имало и данни за нахлуване по грешка в имот, който не е бил част от разследването. 

Към края на пресконференцията журналистът Сашо Диков спретна истински скандал, искайки от прокуратурата информация по разследване за "корумпирани министри", "Осемте джуджета" и за откраднат ритон на Васил Божков. Той определи информацията на прокуратурата за разбитата престъпна група в София, като "ала-бала". Прокурор Валентина Маджарова му отговори, че жертвите на престъпниците са много, а за тях разследването не е "ала-бала".  Това, че са пострадали обикновени български граждани, не ги омаловажава. Те заслужават нужната помощ от държавата, каза още прокурор Маджарова. 

Водещи новини

Още новини