Инспекторатът на ВСС не намери нарушения на съдиите, пуснали предсрочното от затвора Джок Полфрийман

share

С мотив, че не са открити нарушения, Инспекторатът на ВСС прекрати проверката срещу съдебния състав от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. От институцията съобщиха за БТА, че това е станало още на 2 юни - малко след като ВКС отказа да възобнови делото по искане на предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

Така проверката е прекратена, защото не са установени нито конфликт на интереси, нито поддаване на натиск. Не са установени и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов, бащата на загиналия отговори

През септември съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на инспектората сигнал, подаден срещу съдебния състав от ВМРО. В него се изказваха съмнения за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите, както и че съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са действали под натиск. Тогава и членовете на кадровия орган се подписаха и под позиция, в която изразиха съпричастост към болката и страданията на близките на убития Андрей Монов. В нея те написаха, че споделят "усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта".
 

Водещи новини

Още новини