Кап. Собаджиев от затвора в Панама: Тук е ужасяващо

share

След като на шестия ден екипажът бе освободен от предварителния арест, адвокатът на компанията ми потвърди, че на следващия ден ще бъда също освободен.

Изненадващо обаче тогава ме прехвърлиха в затвора. След това двама адвокати, наети от семейството ми, ме излъгаха и нищо не направиха по случая. Така вече цяла година съм в затвора. Това заяви в таен разговор по скайп в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия задържаният капитан Свелозар Собаджиев.

Припомняме ви, че капитан Собаджиев и 13-членния екипаж на плаващия под холандски флаг „Маас Трейдър" бяха задържани на 28 март 2011 г. в пристанището Кристобал в Панама. В кораба бяха намерени 169 кг кокаин. Компанията собственик от Холандия - "Марлоу навигейшън", остави Собаджиев без правна помощ и обезщетение.

Той сподели, че се намира в тоалетната на една килия, тъй като притежанието на всякакви средства за връзка е нелегално. Капитанът призна, че ползва лаптопа на един от затворниците, който се е съгласил да му го преотстъпи срещу заплащане.

Капитанът призна, че лежи при ужасяващи условия в панамския затвор „Ла Хоя".

„Не бих го определил дори като затвор. Това е някакъв бежански лагер с много строг режим. Седим заключени от 18 часа до 9 часа сутринта по килиите. Много хора спят на пода, включително и аз, докато семейството ми не ми прати 300 долара, за да си купя легло. Ако не разполагаш с никакви средства, просто си загубен", призна капитан Собаджиев.

Той допълни, че всичко е възможно да бъде купено на черно и че това е голям бизнес, в който са замесени пазачите и управата на затвора.

За „Часът на Милен Цветков" капитан Собаджиев заяви още, че семейството му заедно с помощта на Българската асоциация на морските капитани, съвипускници и приятели наели адвокат от Ню Йорк, който от своя страна наел адвокат от Панама.

„Сега започнаха да действат, но тъй като не е преведена цялата сума, която те изискваха,  никой не ме е посещавал", призна капитан Собаджиев.

Необходимата сума за втората част от хонорара е 25 хиляди долара, като е възможно да бъдат поискани и повече пари.

Водещи новини

Още новини