Гешев разпореди проверки за спекула с цените на стоките от първа необходимост

share

Ще се опитваме да минимизираме два риска -  престъпления, свързани с отклонения на лицата, поставени под карантина и престъпления, свързани с телефонни измами. С МВР сме във взаимодействие постоянно за противодействия на престъпления от този характер. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, на която са обсъдени необходимите действия по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

"Започват масирани проверки на територията на страната за т.нар. спекула за стоки от първа необходимост, лекарства и дезифектанти", каза още той.

Главният прокурор благодари на лекарите и на медицинските специалисти. Той подчерта, че държавата не може да спре да функционира. "Ситуацията е извънредна и кризисна и съм сигурен, че ще се справим. Най-опасното е да се поддадем на паниката. Трябва да сме сплотени и да действаме като нация и общност, а не като уплашени индивиди", заяви той.

Обвинител №1 заяви, че извънредните ситуации изискват извънредни мерки. "Моят призив като гражданин е да се промени Наказателният кодекс, защото той е от времената на Тодор Живков и наказанията в него са много ниски. Изисква се промяна и в една такава ситуация това се вижда ясно", каза той.

Той призова за въвеждането на още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса и отправи апел към гражданите да спазват стриктно указанията на здравните власти. 

"За всички трябва да е ясно, че икономика се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Това е най-важната цел – да запазим живота и здравето на българските граждани", настоя още Иван Гешев и допълни: Ние сме народ, минал през много изпитания – войни, глад, болести. Ще минем и през тази кризисна ситуация, сигурен съм". 

Главният прокурор увери, че прокуратурата продължава да работи на предела на своите възможности, дори в условията на криза.

Радев пред работодателските организации: Здравето на българския бизнес не може да чака

 

Водещи новини

Още новини