Прокуратурата разпореди проверка на куриерски фирми заради начисляване на допълнителни такси

  • 09 април 2020 14:37

  • 3033
  • 2
Прокуратурата разпореди проверка на куриерски фирми заради начисляване на допълнителни такси
© Unsplash

Софийска градска прокуратура е възложила незабавна проверка по реда на надзора за законност, която следва да бъде извършена от контролните органи – Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Ето какви измами са възможни в София по време на извънредното положение

Към настоящия момент е установено, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19.

Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.

Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в гр. София.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3033 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
30 години едно и също....

2020.04.09 | 14:59

2
ден - година храни......ганьо си е ганьо.....

2020.04.09 | 14:55

1
Спиди АД на съд и всички служители в затвора!

Добави коментар

Водещи новини