Върнаха жената на Божков в ареста

Булфото
share

Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста съпругата на бизнесмена Васил Божков Елена Динева, предаде репортер на Novini.bg.  Според магистратите, на свобода - макар и срещу висока парична гаранция, тя може да извърши друго престъпление. Динева, която преди седмица беше освободена от ареста срещу 1,5 млн. лева парична гаранция, днес беше задържана направо в съдебната зала. Решението на съда е окончателно.

По-рано прокуратурата протестира решението на Специализирания наказателен съд във връзка с наложената мярка парична гаранция на Динева. Днес от Специализираната прокуратура представиха нови доказателства, базирани на показанията на свидетеля Цветомир Найденов, който заявява, че Динева е общественоопасна и е знаела за престъпленията, извършени от съпруга ѝ, обвинен като ръководител на организирана престъпна група. Това не е просто съпругата на Васил Божков, която е домакиня – тя е негов съдружник, заявиха от обвинението, като добавиха, че според свидетелски показания Динева е имала силно влияние върху хазартния бос.

На днешното съдебно заседание Динева се яви с двама защитници, които поискаха наложената ѝ парична гаранция да бъде по-ниска. Адвокатите изтъкнаха, че Динева не познава членове на Комисията по хазарта, че във всички дружества, в които тя участва, има миноритарни дялове, по 2-3%, че няма опасност да се укрие, че през цялото време е съдействала на следствието и няма как да повлияе върху разпитите на свидетели.

Жената на Божков на свобода срещу 1,5 млн. лева гаранция

Елена Динева отново говори в лична защита. Kато се извини за своята емоционалност, тя заяви, че не познава нито един член на Комисията по хазарта. Съпругата на Божков посочи, че нейните интереси са хуманитарни и културни и работи с хора от тези браншове. Имам завършено икономическо образование, както и пиар образование, но не практикувам тези професии. Не разполагам с опит и никога не съм се занимавала с Национална лотария. Нямам приятели от държавните структури, всичките ми приятели са от сферите на спорта и изкуството, заяви тя.

Относно обвинението, че е общественоопасна, Динева обясни, че не е виждала Цветомир Найденов повече от 3 г. Делегирала съм права на съпруга си и не участвам в заседанията на управителните органи на фирмите, посочи Елена Динева.

Тя определи думите на прокурор Тихомир Стоев от днес, че е знаела за убийствата и изнасилванията, за които е обвинен съпругът ѝ Васил Божков, като "гнусни и мръсни квалификации".

Прокурор: Жената на Божков е опасна, знаела е за убийствата и изнасилванията

Елена Динева посочи, че с Божков са семейство от доста години и нямат практиката да коментират бизнес в дома си. Съпругът ми не е в България, но аз съм тук. Аз съм съдействала през цялото време, но явно съм подценявала ситуацията, каза още Динева.

Припомняме, че на 30 януари тази година Динева бе арестувана при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Водещи новини

Още новини