Гешев: Двама прокурори са на разговори на високо ниво в ОАЕ за Васил Божков

Булфото (архив)
share

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност се провежда в няколко района около Ихтиман и Костенец. 

"Днешната акция е като тази от вчера, същата ще бъде и утре - няма да спрем. Обещал съм на българските граждани спокойствие и намаляване на битовата престъпност до края на годината. Независимо от това на кой какво му се иска, ние няма да спрем да браним интереса на народа и държавата", заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Ихтиман. 

Гешев в Кричим: Не ме интересува чии политически интереси сме засегнали

"Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно", коментира Гешев по повод консултациите при Румен Радев за промени в Конституцията.  

"Не ми е ясно и каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище. Явно няма нужда", допълни още обвинител номер 1. 

"Наглост - това е все едно прокуратурата да иска промени в закона за адвокатурата. Адвокати на подсъдими искат промени в дейността на прокуратурата. Разбирам, че в момента много хора искат слаба и неработеща прокуратура, а най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността ни. Това е в интерес на определени хора, на техните медийни и политически проксита и говорители, но не е в интерес на българските граждани", коментира главният прокурор.

"Прокуратурата ще продължи да работи така, оттук нататък има една гранична линия - от едната страна са хората, чиито интереси смятаме да защитаваме, от другата - престъпниците. Политиците, независимо кои са те, трябва да решат от коя страна на тази линия да застанат", каза Иван Гешев. Той допълни, че не застава на страната на престъпниците. 

Румен Радев проведе консултации за промени в Конституцията с представители на ВСС

Главният прокурор коментира и проверката на Пловдивския панаир: "Не знам какъв ще бъде обемът на проверките, но всички данни ще се разгледат."

На въпрос за мярката на Васил Божков за задържане за 72 часа главният прокурор каза: "Искате да се молим на Божков да се прибере в България ли? Българската прокуратурата и никоя държава не се моли на издирвани и обвиняеми лица."

Окончателно: Божков и Попов ще бъдат задържани за 72 часа, ако се приберат у нас

"Прокуратурата свърши всичко възможно за задържането на Божков, топката е в ръцете на ОАЕ. Днес изпратих двама прокурори, които проведоха разговор на високо ниво в ОАЕ", завърши главният прокурор. 

От прокуратурата разпространиха и официално прессъобщение по въпроса:

"Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура /ВКП/ бяха на работно посещение в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ в периода 25-27.02.2020 година. На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес", се казва в съобщението. 

Водещи новини

Още новини