ВСС преизбра Иван Гешев за нов главен прокурор

share

Висшият съдебен съвет преизбра Иван Гешев за нов главен прокурор на Република България.

Това стана с явно електронно гласуване. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 членове на ВСС, "против" се обявиха четирима. До повторното гласуване на кандидатурата на Иван Гешев се стигна, след като президентът Румен Радев върна указа за избора на нов заместник на Сотир Цацаров. Сред мотивите си държавният глава изрази обществените притеснения, че Иван Гешев е единствен кандидат. След днешното прегласуване Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването на нов главен прокурор и трябва да подпише указа за това.

Лют спор във ВСС какво да правят с указа на Радев

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 Сотир Цацаров: Никой не омаловажава президента, излишна е пламенната му защита

Иван Гешев ще замести на поста главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Процедурата по изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа сутринта и приключи десет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Протестиращи се изнервиха, "обстрелваха" с яйца и кофички мляко сгради на съдебната власт

Иван Гешев, който досега изпълняваше длъжността зам.-главен прокурор, беше единственият номиниран кандидат в процедурата, издигнат от цялата прокурорска колегия.

"Благодаря на Пленума на ВСС и на професионалната общност, която ме подкрепи", каза Гешев след като кандидатурата му за поста бе прегласувана. "Благодаря им, че не се поддадоха на политическия натиск", каза им Гешев и обеща, че ще оправдае доверието на всички.

Водещи новини

Още новини