Лозан Панов: Отпадане на мониторинга върху България звучи положително

Булфото
share

Председателят на ВКС Лозан Панов изрази мнение, че ако мониторингът върху България от ЕК отпадне, то това ще има значение за гражданите да разберат, че отговорността не трябва да се прехвърля на другиго и не някой друг ще ни разреши проблемите, а трябва ние да го направим. Той коментира темата пред журналисти във Висшия съдебен съвет.

Лозан Панов отказа да говори в конкретика за доклада, тъй като той още не е публикуван и не е запознат нито с черновата на доклада, нито с мотивите в него.

Председателят на ВКС обаче посочи, че отпадане на мониторинга звучи положително и според него това най-вероятно щяло да се използва в предстоящите два избора, в рамките на тази седмица.

Тази седмица предстои да бъде избран новият главен прокурор, а в края й да се проведат местни избори.

Председателят на ВКС допълни още, че очевидно Механизмът за проверка надали е най-добре работещият, и ако се говори за санкции за въздействие върху правните системи, включително чрез спиране на финансови средства от ЕС, това може да се окаже по-добър механизъм

Панов каза още, че последните събития в съдебната ни система са показали, че тя не е с измерения, каквито трябва да бъде една европейска съдебна система.

По-късно днес докладът за България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде представен официално.

Водещи новини

Още новини