Ще бъде изплатено обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

Pixabay
share

Правителството одобри изплащането на 15 000 евро обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ.

На 13 октомври 2010 г. камион, собственост на жалбоподателя, е спрян за проверка на гръцко-българската граница. Българските митнически власти откриват голямо количество недекларирани цигари, които са конфискувани. Камионът също е иззет като веществено доказателство. Срещу шофьора на камиона е образувано наказателно производство за контрабанда, по смисъла на чл. 242 от Наказателния кодекс (НК).

Жалбоподателят сезира Окръжна прокуратура - Хасково с искане да му бъде върнат камиона. Прокурорът постановява отказ, изрично посочвайки, че съгласно чл. 242, ал. 8 НК превозното средство се отнема в полза на държавата, дори и ако не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението. Впоследствие шофьорът на камиона сключва споразумение с прокуратурата, по силата на което се признава за виновен в извършване на престъпление по чл. 242, ал. 4 НК и приема изтърпяване на ефективно наложеното му наказание лишаване от свобода. Параметрите на споразумението включват и отнемане в полза на държавата на превозното средство и прикаченото полуремарке, послужили за пренасяне на цигарите, предмет на контрабандата.

С неподлежащо на обжалване определение от 6 юни 2011 г. съдебен състав на Окръжен съд - Хасково одобрява така постигнатото споразумение. В светлината на константната си практика, и по-специално решението по делото „Унспед Пакет Сервиси Сан Be Тис АС срещу България“, (жалба 3503/08), ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 15 000 евро.

Водещи новини

Още новини