Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в пловдивски парка

Омбудсман на Р. България
share

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по който безобразно са били изсечени 67 дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“.

„Виновните трябва да си понесат отговорността и трябва да има поне един наказан, за да спрат да секат вече“, заяви Мая Манолова пред жителите на пловдивския квартал „Кършияка“ по време на протест срещу застрояването на терена. Според нея е факт, че е имало опит да се промени статутът на парка от зелена площ към терен за застрояване.

Омбудсманът ще поиска пълна проверка за това дали кметът на Пловдив Иван Тотев е изпълнил своите ангажименти по Закона за устройство на територията, дали дърветата са били надлежно картотекирани и дали в публичния регистър на общината за картотекиране на всички зелени площи и дървесна растителност са били отбелязани тези дървета, кой и как е издал разрешителните за строеж. „Защото няма как да бъдат толерирани подобни безобразия“, изтъкна Манолова.

Институцията на омбудсмана ще направи пълна проверка на място в община Пловдив на документите и ще отправи съответните препоръки- мястото да бъде отбелязано като парк и като зелени площи и да не се правят никакви опити да се подменя предназначението му. По думите на Манолова стъпка към такъв опит е било изсичането на дърветата, което пък, от своя страна, е предупредило гражданите, че се посяга на парка и те са реагирали.

„Хората от Инициативния комитет за един месец са свършили огромна част от работата, толкова, колкото институциите у нас не могат да свършат за три години и 30 дни“, посочи Мая Манолова.

„С моя екип направихме проверка за това как изглежда имотът в кадастралната карта, какво е предвидено и по ОУП. Мога да кажа, че наистина е имало опит и намерения да се промени предназначението от зелена площ в обслужващо строителство и парка да бъде застроен“, каза Манолова.

Тя отбеляза, че ще работи и за това да бъде установено защо двата публични обекта на територията на парка – бункерите, които са на МО и обществената тоалетна, която е на общината, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред“, обяви Манолова и добави, че ще настоява това да бъде направено, а държавата и общината да си влязат във функциите и да защитават своята собственост.

Според Манолова, ако това бъде направено и ако процедурата за окончателно одобряване на ОУП и на ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само парк, то това съществено ще повлияе на цената за този имот и ако общината си го откупи от частника, то цената за данъкоплатците няма да бъде много висока.

Пред гражданите Мая Манолова още веднъж изтъкна, че с екипа си ще настоява и в ОУП и в ПУП това място да си остане парк и никой повече да не прави опити за променя предназначението му. Това бе посрещнато с бурни аплодисменти от хората, сред които много възрастни хора и деца. Тя пое ангажимент да следи казуса докрай до окончателното му разрешаване. Манолова отбеляза, че в Пловдив има още много работа, която трябва да се свърши, като ще посети и ще види какво се случва с тепетата на Бунарджика, като е имало опити да бъдат разрушавани.

Омбудсманът изтъкна, че за първи път се сблъсква с такава висока ефективност на гражданска кампания и похвали хората от Инициативния комитет в квартал „Кършияка“ за направеното само за 30 дни. Председателят на Инициативиня комитет и неговият заместник - Асен Костов и Стойчо Андреев помолиха Мая Манолова да поеме и още един ангажимент - да следи за спазването на върховенството на закона в случай, че собственикът обжалва и заведе дело. Тя обеща и заяви, че много се надява, че с работата по този казус ще се повиши доверието към работата на институциите и на съдебната система, защото гражданите стоят по-високо от всички тях.

Водещи новини

Още новини