Цацаров: Тероризмът вече е в личните ни компютри (обновена+видео)

share

Ще бъда съвсем кратък, защото говорилите преди мен бяха много ясни и точни. Искам да благодаря на организаторите на тази конференция. Искрено вярвам, че работата ни днес е от особено значение.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на форума на тема „Кибертероризъм-подготвен ли е Европейският съюз?“, организиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, предаде репортер на Novini.bg. "Това особено значение важи за всички практикуващи магистрати. Всички прокурори и съдии започваме да осъзнаваме, че тероризмът вече не е само бомби и жертви. Тероризмът вече е в личните ни компютри. На 17 април Европейската комисия обяви една своя инициатива, която е от огромно значение. Става въпрос за събирането и запазването на електронни доказателства. Това ще даде много мощно оръжие в борбата с кибертероризма. Убеден съм, че днешните дебати ще дадат реални резултати в борбата с киберпрестъпленията", добави Цацаров.

"Неотдавна събитията показаха, че терористите използват модерните технологии, за да скрият самоличността си. Те използват и виртуални валути, което не дава възможност на компетентните власти да проследят потока на парите. Има ситуации, при които правоохранителните органи са затруднени и не могат да установят местоположението на правонарушителите. Всички тези фактори създават много проблеми и предизвикателства пред разследващите органи. Тези предизвикателства най-вече са свързани с правните нормии процедури. Това е пречка за бързото развитие на разследването и сътрудничеството. Сегашният процес на правна взаимопомощ е доста бавен. Необходимо е да се опрости процеса на европейската правна помощ. Европейската заповед за арест не може да разреши изцяло пролемите със залавянето на електронните престъпници", разкри още главният прокурор.

Водещи новини

Още новини