Зеленогорски оспорва във ВАС кметските избори в Плевен

share

Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски и партия "Българска нова демокрация" днес изпратиха жалба до Върховния административен съд срещу решението на Административния съд в града, което потвърди избора на кмета на общината Димитър Стойков.

Това съобщиха на пресконференция на СДС. Адвокат Георг Спартански заяви, че съдът в лицето на съдия Елка Братоева не е посмял да ревизира изборните резултати, "защото се иска смелост и гражданска позиция". По думите му, въпреки доказаната "подмяна на вота" на избирателите в село Бохот, документирана с видеокамера, съдът е приел изборите за законосъобразни. В ХХI век при такова престъпление, ако съдът защитава конституционното право на гражданите, би трябвало да касира резултатите, смята Спартански.

Според него по време на процеса съдът не е допуснал свидетели и възможността да изложат своите доказателства за нарушенията в изборния ден. Адвокатът бе категоричен, че решението на общинската избирателна комисия за избор на кмет на Плевен е незаконосъобразно, защото не е подписано от две трети от нейните членове. При 10 подписа с "особено мнение", не достигат два решението да бъде законно, твърди Спартански.

Найден Зеленогорски допълни в качеството си на заместник-председател на националното ръководство на СДС, че с казуса "Плевен" ще бъдат запознати всички посланици на страните от Европейския съюз и посланика на САЩ у нас, "които проявяват интерес и искат да знаят какво се случва в България".

Водещи новини

Още новини