Прокуратурата привлече като обвиняем Симеон Дянков (обновена)

Булфото
share

Бившият финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков е в Столичното следствие. Той трябва да даде обяснения по продажбата на държавните акции от дружеството ЕВН.

Според обвинителния акт средствата от приватизацията на ЕВН е трябвало да отидат в Сребърния фонд, но те са попаднали в бюджета по разпореждане на бившия финансов министър. За това вече бяха обвинени колегата на Дянков от кабинета "Борисов 1" - Трайчо Трайков, и бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

Бившият финансов министър престоя един час в столичното следствие, след което си излезе по същия начин, както и дойде - с автомобил "Мерцедес", като репортерите успяха да видят само на първата седалка адвоката му Марин Марковски, пише "24 часа".

Малко по-късно стана ясно, че Симеон Дянков вече е обвиняем. СГП привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в "ЕВН Електроразпределение България" АД, за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост, съобщиха от обвинението.

По досъдебното производство бяха привлечени като обвиняеми и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев.

В периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв., посочват от прокуратурата. Според разследващите от деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение "подписка".

Водещи новини

Още новини