Дянков призован на разпит в Столичното следствие

Булфото
share

Бившият финансов министър Симеон Дянков няма да бъде обявяван за общодържавно издирване, след като негов адвокат се е свързал с прокуратурата и е договорил той да се яви в Столичното следствие на 18 януари. Очаква се тогава Дянков да бъде обвинен по делото за продажбата на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза за БНР, че контактът с разследващите е бил осъществен от адвокат Марин Марковски. Той е един от най-известните адвокати по наказателни дела, а през последните години се явява като защитник на премиера в оставка Бойко Борисов по поредицата от дела за клевета и обида, които той водеше срещу различни политици.

Вчера стана ясно, че Симеон Дянков, който беше финансист номер в едно в кабинета "Борисов" 1, е влязъл в полезрението на прокуратурата покрай делото за продажбата на 33-те процента акции на държавата в електроразпределителното дружество EVN през 2011 година. Заради това, че с нея е била нанесена щета в размер на малко над 20 милиона лева обвиняем по Коледа стана колегата на Дянков в същото правителство Трайчо Трайков.

На вчерашната пресконференция прокурор Арнаудова каза лаконично, че Дянков ще бъде обвинен за престъпление, свързано с приватизацията. От обяснението ѝ стана ясно, че бившият финансов министър ще трябва да отговаря защо парите от продадените преди пет години акции на EVN са отишли не в Сребърния фонд, а в държавния бюджет, от което са били ощетени българските пенсионери.

Водещи новини

Още новини