Бивш депутат: Съдят ме, защото ударих контрабандата

share

“Отначало не разбрах защо като напуснах прокуратурата, никой след мен не правеше разследвания срещу контрабандата. Сега вече знам. Когато някой се опита да направи нещо срещу митниците, става подсъдим.” С тези думи бившият депутат и ексрайонен прокурор на Оряхово Тома Томов се обърна към Софийския градски съд вчера.

Бившият депутат е подсъдим, че е взел $500 рушвет от Рахим Али и Мустафа Мустафа, за да не станат обвиняеми
. С него на съд са и бившият му заместник Димитър Викентиев и ексследователят Цеко Кривачков. Те са обвинени в изтръгване на показания и незаконно прекратяване на преписки.

Пред съда подсъдимите не се признаха за виновни. Томов обясни, че е на съдебната скамейка, тъй като с разследването си срещу митниците от 1998 г. нагазил в “дълбоки води”. Ставало дума за разбит контрабанден канал на ГКПП-Ферибот, пише "Труд".

“Бившият главен прокурор Иван Татарчев ме повика и ме пита кога ще “забием” митницата в Оряхово. Каза ми, че тирове внасяли нелегално стоки и само за два месеца 4 тира минали 8 пъти през митницата”, обясни Томов.

Станало му обидно, че от години оглавява прокуратурата в Оряхово, а за първи път чува за проблема. Бил му забраняван достъп до митниците, а от полицията не дошла нито една преписка по случая. Затова Томов решил да вземе нещата в свои ръце.

Когато получил информация, че се готвят да вкарат поредната контрабандна стока, решил да действа с Викентиев и Кривачков без знанието на МВР. Именно заради “удара” Томов смята, че е бил обвинен за вземането на рушвет. Според него процесът бил скалъпен и защото жалбите от турците били написани 4 дни преди датата, на която твърдят, че са му дали подкупа.

Водещи новини

Още новини