Осъдиха депутат от ДПС на 5 г. затвор

share

Състав на Софийски градски съд осъди депутата от ДПС Митхат Табаков на пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим и шест години лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, по делото за престъпление по служба.

Това съобщи за “Фокус” наблюдаващият прокурор по делото Пламен Георгиев. Митхат Табаков бе обвинен, че като кмет на Община Дулово е сключил неизгоден договор за изграждането на ВиК мрежа, в разрез със Закона за обществените поръчки. „Тази присъда ни удовлетворява и няма да я протестираме. Това е много сериозна присъда за опит за измама в особено големи размери по чл. 282 от Наказателния кодекс. Опитът за измама е бил в размер на 11 милиона лева, но все пак е останал опит и не са успели да осъществят измамата. Така че – за опит за измама, такава сериозна присъда нас ни удовлетворява”, каза прокурор Пламен Георгиев.

Другото лице, подсъдим по делото, е Алтан Чаушев, бивш заместник-кмет на Община Дулово. Той получава присъда като помагач - четири години лишаване от свобода и пет години лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност. Чаушев е бил шеф на комисията, която е определила фирма „Джеми” да изгражда водопровода в Дулово. „Зад фирма „Джеми” ние доказахме, че стои братът на Митхат Табаков – Сали. От СРС-тата, които бяха приложени, доказахме, че Сали Табаков, който е брат на Митхат Табаков, стои зад тази фирма и заради това са извършени всички нарушения, за да спечели фирмата на брата на депутата”, каза прокурор Пламен Георгиев.

Той определи присъдата като много голям успех, като цяло. „Това е плод на съвместните усилия на много хора, взели участие в работата”, каза прокурор Пламен Георгиев.

Присъдата бе прочетена преди около час.

Водещи новини

Още новини