Цар Киро бил много зле заради стреса, искал свобода

Булфото
share

Цар Киро поиска да бъде пуснат от затвора, където лежи за закана за убийство.

Това съобщиха адвокатите му пред “Труд".

Те пуснали от негово име молба за промяна на мярката му за неотклонение от “задържане под стража” в “домашен арест” или “парична гаранция”. Делото е насрочено за 8 декември в Районния съд в Асеновград.

Адвокатите на Кирил Рашков изтъкват като довод тежкото му здравословно състояние. Преди три седмици, когато разследването на заплахата за убийство приключи, Киро беше преведен от следствения арест в затвора. Там трябваше да бъде настанен в килия с осем лишени от свобода. Но от приемното отделение той отиде директно в лечебницата.

“Има лекарски заключения за неговото здраве, от които се ръководим”, обясни началникът на затвора Никола Кърпаров. Според експертизите Рашков не е добре със сърцето, страда от високо кръвно и диабет.

“Баща ми е зле, на легло е. Здравето му се разклати от стреса, който преживя през последните месеци”, казва синът му Ангел Рашков.

На 30 ноември Районната прокуратура в Асеновград внесе в съда обвинителен акт срещу Цар Киро за закана за убийство. Делото е насрочено за 23 януари. И по него е приложена медицинска документация - че Цар Киро е прекарал няколко инфаркта, страда от исхемична болест на сърцето, има диабет и е с 95% инвалидност.

Разследването срещу него започна след сигнал на Веселин Христев и приятелката му Иванка от Катуница. Те се оплакаха, че Киро ги заплашил на 23 септември. Той отишъл с джип “Мерцедес” пред дома им, слязъл и казал: “Ще убия теб и приятелката ти.” Рашков не се признава за виновен.

По закон за закана с убийство той може да получи до 6 години затвор.

Съдебна справка показва, че за времето от 1958 г. до 1981 г. Кирил Рашков е бил осъждан на 10 години лишаване от свобода. Сега се води с чисто досие, защото е реабилитиран. Два пъти е глобяван - за хулиганство и за самоуправство.

Водещи новини

Още новини