ВКС разкритикува антикорупционния закон на Кунева

Булфото
share

Върховният касационен съд (ВКС) подложи на унищожителна критика антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.

Комисия от петима съдии заяви, че проектът дава възможност за погазване на конституцията, а неиздържани юридически текстове отварят вратата за "произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". Няколко дни преди това и Програма "Достъп до информация" имаше сериозни забележки към проекта. Становището на съда бе поискано от вносителите на проекта, многократно преработван, след като не събра необходимата подкрепа в парламента. Липсата на такъв нормативен акт пък даде повод за забележки от страна на ЕК.

Законът предвижда създаване на национално бюро за борба с корупцията, което трябва да обедини част от Сметната палата, комисиите за конфликт на интереси и за конфискация и БОРКОР. Предвижда се новата структура да работи и по анонимни сигнали. Именно тази практика е станала мишена на сериозни критики от ВКС, който смята, че работата по анонимки е неприемлива. Освен това на бюрото се дават големи правомощия, което може да доведе до "неоправдано засягане на основни права и риск за неефективност за работата на институциите".

"Комбинацията от големи правомощия за орган на изпълнителната власт и приемане на анонимни сигнали в неукрепнала в демократичните практики страна може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата на правата на хората, които не са съизмерими с бездруго съмнителния резултат от работата по такива сигнали", пише в становището на ВКС. Не е добра практика и да се дават награди за подаване на сигнали, защото се насърчава доносничеството.

Опасност от нарушение на конституцията съдиите съзират в разпоредбата, която забранява на висши чиновници година след напускане на службата да работят за частни компании, които доскоро са били задължени да контролират. Критики има и към това, че са дадени различни термини на едни и същи понятия. Според ВКС това е недопустимо, както е недопустима и неяснотата около понятия като "необяснимо богатство". Този термин няма определение в проекта и това може да доведе до "намеса в правната сфера на отделни хора, като е възможно това да се случи на основание анонимен сигнал". Като друг сериозен проблем е посочено, че не е дефинирано какво е корупционно поведение.

Унищожителна критика е отнесла и идеята да се декларира имуществото на съпрузите или партньорите, с които чиновниците са във фактическо съжителство, пише в. Сега. Съдиите посочват, че за да се случи това, попълващият декларация трябва да знае в детайли какво притежава партньорът му, а това не винаги е възможно. В същото време в проекта на Кунева не се посочвало, че за санкция трябва да е налице виновно поведение, т.е. съпругът умишлено да е укрил собствеността на жена си.

Водещи новини

Още новини