Даниел Вълчев: Корупцията е плъзнала навсякъде, прояжда държавната машина (видео)

  • 29 март 2016 08:23

  • 1816
  • 0
Даниел Вълчев: Корупцията е плъзнала навсякъде, прояжда държавната машина (видео)
©

Темата с ДСБ малко се поизтърка. Това каза в сутрешния блок на БНТ Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите".

От ноември досега реално нищо не се е променило – колегите от ДСБ декларират, че не подкрепят властта и са извън управляващата коалицията. Моето мнение винаги е било, че или си в опозиция, или си в управлението. В нормалните държави поведение, подобно на това на ДСБ, не се толерира. Да си извън управлението означава да нямаш участници в него. Това двусмислено положение поставя петно върху целия Реформаторски блок, заяви Вълчев.

Ако се преодолеят някои лични амбиции, Реформаторският блок може би има едно нелошо бъдеще, добави той.

По думите му, никой в управляващата коалиция няма да загуби, ако има по-ясна позиция по въпросите за политическата подкрепа. Ако успеем да затворим темата кой къде стои в политическия спектър, за всички ще бъде по-добре, посочи Вълчев.

Според него не може да се говори за единен лидер на Реформаторския блок, тъй като Блокът не води единна политика.

Даниел Вълчев заяви, че не очаква промени в кабинета.

Той каза още, че ако няма политическа воля антикорупционният закон да бъде приет, възникват много въпроси. Проблемът е, че в България корупцията е плъзнала навсякъде и корупционното поведение се възприема като норма. Това вече започва да прояжда цялата държавна машина, подчерта Вълчев.

Той обясни, че за първи път се създава единен антикорупционен орган, национално бюро, който обединява част от Сметната палата, Комисията за незаконното имущество (КОНПИ), Комисията за конфликта на интереси (КПУКИ) и аналитичното звено БОРКОР и ще се избира от Народното събрание. Законът ще се прилага за три категории позиции - хората на високите етажи на властта като депутати, кметове, министри, хора, които вземат решения за публични средства като шефове на болници и университети, и позиции с повишен корупционен риск каквито са например началници на на митнически бюра, главни архитект и други, обясни Вълчев.

Той добави, че през сигналите се прави овластяване на гражданите. Кой да подпише един сигнал не е големият въпрос, а какво съдържа сигналът и ще се провери ли, ще има ли наказани, ако са нарушили закона, подчерта Вълчев, като добави, че се влиза дълбоко в личната сфера на хората на публични позиции, но корупцията вече е с такива размери, че такива проверки трябва да се приемат за нормална практика.

Попитан за позицията на ВКС, че през закона ще се установи репресия и произвол, Вълчев коментира, че тя издава страх от влизането в личното пространство и по същата логика трябва да се махнат и правомощията на данъчните инспектори, които имат сходни функции с тези на инспекторите от Антикорупционното бюро. Вълчев посочи, че инспекторите в Бюрото ще минават на периодични проверки на детектор на лъжата и тестове за почтеност и лоялност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини