Убиецът на Вероника обжалва присъдата си

Булфото
share

Убиецът на студентката Вероника Здравкова застава отново пред Темида на 15 февруари. Илиян Здравков обжалва пред Апелативния съд наложеното му от Окръжния съд във Велико Търново наказание и ще настоява пред магистратите за по-лека присъда.

На 15 септември Окръжният съд във Велико Търново призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура.

40-годишният рецидивист трябваше да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева. Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на смекчаващи вината обстоятелства.

Убийството беше извършено на 28 февруари миналата година в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков е нападнал Вероника. Той е откраднал дамската й чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата.

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи.

Водещи новини

Още новини