Екатерина Захариева пое ангажимента да продължи започнатото от Христо Иванов (обновена)

Булфото
share

Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева пое ангажимента да продължи започнатото от предшественика си Христо Иванов при предаването на поста. Тя заяви, че законът за съдебната власт е топ приоритет, а Христо Иванов е оставил много добра основа. Захариева посочи, че голяма част от измененията в конституцията са много добра стъпка в правилната посока - разделянето на ВСС на две колегии, даването на по-голяма независимост на съдиите и прокурорите, засилването на функциите на инспектората към ВСС и възможността за явно гласуване.

Христо Иванов отбеляза, че днес предава ключа на Захариева от касата към Държавния печат и е сигурен, че го оставя в много добри ръце. Той декларира пълната си подкрепа за наследника си на поста и посочи, че очаква задълбочаване и засилване на усилията за съдебната реформа и ще помага на Захариева в работата й.

Бившият правосъден министър Христо Иванов представи отчета на екипа си за една година управление. По думите му в някои отношения за направеното за една година от Министерството на правосъдието (МП) е повече, отколкото българските власти са направили за последните 20 години.

Такива примери са реформата в затворното дело и реформата в юридическото образование. Това съобщиха от правосъдното ведомство, чийто пресцентър разпространи равносметката на екипа на Христо Иванов. От днес на поста му ще е Екатерина Захариева.

В отчета на МП се посочва, че след 20 години „унищожителни доклади за състоянието на затворите в България” от Комитета против изтезанията, ведомството е изготвило пакет от законови промени и организационни и административни мерки. Екипът на Иванов изтъква и с концептуалното решаване на проблемите на юридическото образование у нас чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, който получи подкрепа по време на обсъжданията с експертната общност.

 Съответни промени в материята за стажовете и теоретико-практическия изпит са заложени и в проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Припомня се и продължаващата реформа в регистрите, която е свързана с промени в закони и подзаконови актове. „От ноември т.г. стартира и първата административна услуга, предоставяна по електронен път, за която държавната такса може да се заплаща онлайн с кредитна или дебитна карта. От ноември т.г. е осигурена техническата и организационна възможност за регистриране на нов търговец в Търговския регистър за 1 ден”, се припомня в текста.

Като успех е отчетено внасянето на проектопромени в ГПК и работата по въвеждане на електронни запори, които драстично ще намалят таксите. Обърнато е внимание и на задвижването на въпроса със сградните проблеми на Софийския районен съд . „Безспорно най-амбициозната част от нормативната работа в областта на съдебната реформа е законопроекта за промени в ЗСВ, публикуван в края на май т. г. за обществено обсъждане.

Паралелно с това са бяха предприети редица промени в подзаконови актове - за правната помощ, вещите лица, синдиците и много други. Над 40 нормативни акта е изготвил и предложил екипът на МП през последната година”, се посочва в текста.

Водещи новини

Още новини