Лозан Панов: Президентът трябва да се намеси в разследването на скандалните записи (видео)

Булфото
share

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова съдебната власт да извършат обективна и публична проверка на съдържанието на записаните разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той направи това преди заседанието на ВСС днес, предаде репортер на Новини.бг.

Припомняме, че скандалът избухна, след като изтекоха разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева им колежката й съдия Румяна Ченалова. На тях се чува как Янева споделя, че главният прокурор Сотир Цацаров бил натиснат от премиера Бойко Борисов да я „опраска".

"По темета за записите има много аспекти", посочи той. "Единият от тях е до къде трябва да бъде направена проверката, тъй като той нееднократно заяви, че тя трябва да е обективна и прозрачна. Не може имена, споменавани в записите, които са членове на Етична комисия към ВСС да извършват проверката".

Същия призив отправи миналия четвъртък пред ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов, но замесените в разговорите фактори от управлението на съдебната власт реагираха с подчертано раздразнение и негативизъм.

Правосъдният министър Христо Иванов също поиска по-задълбочена проверка по случая. Той допълни, че изслушването на Янева миналата седмица в етичната комисия на ВСС не е било достатъчно, а още повече и при закрити врата.
В този час ВСС дискутира казуса, както и вчерашната позиция на ЕК.

Относно това дали премиерът трябва да се яви пред ВСС, той каза, че той не е магистрат и ако той лично е премиер няма сила, която да го накара да отиде. Според Панов това не е само етичен въпрос, а засяга независимостта на съдебната система и търговията с влияние.

С коментар че "две жени си говорят" пръв омаловажи скандала веднага след излизането на първия запис  председателят на ВАС Георги Колев, който е замесен в разговорите. А тази седмица премиерът Борисов коментира в същия контекст, само че според думите му  "две каки си говорят".

"Имаме данни за престъпление и идва моментът, в който изпадаме в институционален вакуум. Няма как прокуратурата да прави разследване, когато са замесени хора от там. Този институционален вакуум може би не е случаен", допусна Панов.

"Трябва да се търсят решения, които да стоят над всичко. Според мен този въпрос може да бъде решен от различен от ВСС орган. Той да включва представители от трите власти и тук идва и ролята на президента, който трябва да го създаде. Той трябва да направи независимо разследване", предложи Панов.

Водещи новини

Още новини