Ченалова: Не съм дяволът на съдебната система

share

Не мисля, че съм дяволът на съдебната система, но поради нечии интереси и съчетаването на определени обстоятелства, излиза така. Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ съдия Румяна Ченалова, която тази седмица беше уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет.

Никой не вярва, че съдебната система има само един тумор и това съм аз. Съдебната система има много дефекти, много грешки, но по една или друга причина фокусът на ВСС беше насочен към мен. Ако се приеме, че аз съм дяволът на съдебната система, всички би трябвало да са спокойни, тъй като аз вече не съм в нея, коментира магистратът.

Приех спокойно решението за дисциплинарното ми уволнение, тъй като знаех, че ще има такова. Атаката срещу мен започна с изказването на френския посланик, което беше далеч от изискванията и очакванията за дипломатичен език, беше грубо вмешателство в съдебната ни система, заяви Ченалова. По думите й Ксавие дьо Кабан е бил подведен.

Проблемът в случая е, че никой не реагира заради атаката срещу български магистрат. Липсата на реакция беше много странна. ВСС не реагира, а по принцип е много чувствителен по подобни теми. Не реагира Съюзът на съдиите, който обикновено е много праволинеен в такива случаи. Не реагира и Асоциацията на българските съдии, ръководено от Богдана Желявска, но това нейно поведение е обичайно, посочи Румяна Ченалова.

Тя е категорична, че ще обжалва решението на ВСС за дисциплинарното уволнение.

По повод изтеклите в медиите записи за "опраскване" на магистрати, Ченалова каза, че резултатът от тези записи е създаването на негативи за нея.

Никой не обърна внимание, че тези записи излязоха, когато започна делото "Червеи". В тях се прокарва тезата, че съдия Янева не е толкова виновна по този процес. Впоследствие тази теза беше потвърдена и от главния прокурор, каза Румяна Ченалова.

Тя потвърди, че такива разговори е имало, но заяви, че не може да каже дали записите са манипулирани.

Ченалова заяви, че е сезирала европейски институции за неправомерни действия на главния прокурор и политически фигури.

Водещи новини

Още новини