Делото на Орлин Тодоров стигна до ВКС

share

Делото на бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров стигна до ВКС. Първото заседание ще бъде във вторник.

Припомняме, че той бе арестуван на 11 март 2010 г и престоя зад решетките 1 г., защото бе обвинен, че е докладвал секретни данни по подготвяни и реализирани спецоперации. Съдебната сага приключи след 15 отлагания и разпит на над 130 свидетели.Така през юни 2014 г. търновските магистрати постановиха за бившия шеф на антимафиотите 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и 2000 лв. глоба. Той бе признат за виновен, че за времето от 24 август 2010 г. до 19 януари 2011 г. е разгласил информация, събрана чрез специални разузнавателни средства по четири досъдебни производства. След обжалване и гледане на делото във Варненския апелативен съд, наказанието лишаване от свобода бе увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок - на 5 години, пише "Труд".

В останалата част първоинстанционният съдебен акт бе потвърден. Сега Тодоров обжалва становището пред ВКС и иска оправдателна присъда. В жалбата, подадена от защитника на Тодоров, се твърди, че при постановяване на въззивното решение на Апелативния съд във Варна, са допуснати нарушения на материалния закон, както и съществени процесуални нарушения.

Междувременно, докато се точеха делата, Орлин Тодоров започнал работа и в момента отговаря за изграждането на екообекти в Южна България.

Водещи новини

Още новини