Прокуратурата иска глоба за главния секретар на КЗП

Булфото
share

Софийската районна прокуратура предлага за административно наказание главния секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров, става ясно от деловодната й система, пише в. "Сега".

През март той беше обвинен в деклариране на неверни данни. След два месеца разследване държавното обвинение предлага Бъчваров да бъде освободен от наказателна отговорност. Според Наказателния кодекс административното наказание е глоба между 500 и 5000 лв.

Прокуратурата се зае с главния секретар миналата година по сигнал на бившия директор на "Продажби от разстояние" в КЗП Боряна Даутова. Тя заведе дело за дискриминация срещу Бъчваров и срещу вече бившия председател на комисията Веселин Златев.

Според данните от разследването през 2013 г. Бъчваров уволнил Даутова и обявил конкурс за мястото й. Тя обаче подала документи за участие.

В отговор главният секретар назначил комисия със себе си като председател, а в декларацията си за конфликт на интереси написал, че няма личен интерес при оценяването на кандидатите.

Даутова подала жалба и конкурсът бил спрян от министъра на икономиката. По-късно обаче бил обявен нов и Бъчваров отново станал председател на комисията по избора. Тогава Даутова подала жалба в прокуратурата.

Водещи новини

Още новини