Цацаров: Промените в ГПК трябва да бъдат оттеглени

share

Главният прокурор Сотир Цацаров присъства на кръгла маса, инициирана от АБВ, за измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Освен него на форума присъстваха председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Колев, президентът Георги Първанов и депутати от АБВ.

Преди започването на срещата Цацаров коментира, че промените в Граждански процесуалния кодекс са опасни в този им вид. Той е запознал с позицията си и премиера Борисов, който също е застанал зад предложенията му, предаде репортер на Novini.bg.

"В мотивите към внесения законопроект е посочено, че неговата цел е създаването на общ принципен подход при определяне на участието на прокуратурата в гражданското съдопроизводство, както и защита на публичния и обществен интерес. На практика, предлаганите норми възстановяват правомощията на прокурорските органи, ограничени от 01.04.1998 г. Предвижда се прокурорът да може да започва производствата по ГПК в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства. Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително. Проблемът не е в това, дали прокуратурата има необходимите „капацитет и интегритет” да упражнява такива права. Такива доводи принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм", посочи Цацаров.

Според главния прокурор промените в ГКП трябва да бъде оттеглени в този им вид.

Водещи новини

Още новини