Министерство на правосъдието съкращава 700 чиновници

share

700 щатни служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” към Министерството на правосъдието ще бъдат съкратени, обяви ресорният зам.-министър Петко Петков.

В двете дирекции ще бъдат съкращавани само чиновници, увери Христо Иванов. Той отбеляза, че в момента не всички щатни бройки са заети.

В момента Правосъдното министерство не разполага с финансови средства за обезщетяване на всички съкратени. Финансовите икономии, които ще се направят от самите съкращения, няма да стигнат за обезщетяване на останалите без работа.

Министър Иванов обяви още, че крайната цел е Агенцията по вписванията да стане държавна агенция – да излезе от Министерството на правосъдието и да премина към Министерския съвет. След колко време ще се случи това министърът не уточни.

Идеите за преструктурирането на регионалните дирекции в агенцията в момента се обсъждат в Министерството на финансите.

В момента заради Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ние се движим с 11 млн. лв. назад, обясни зам.-министърът и даде пример, че на един затворник в България се падат много повече началници, отколкото е средната статистика за Европа.

Водещи новини

Още новини